niedziela, 12 września 2010

Zupy

Przetestowałem zupę z paczki firmy Winiary o nazwie Grochowa. Trzeba w siedemdziesięciu pięciu mililitrach wody rozpuścić zawartość paczki. Podgrzewać do zagotowania. Gotować przez dwie minuty, czasem mieszając. Miszmaszując. Zupa wyszła smaczna. Nie wiem jaka jest szkodliwość zup z paczki. Na pewno mają zupy z paczki więcej środków chemicznych w sobie, niż zupy nie z paczki. Zupa wyszła smaczna. Przetestowałem kisiel truskawkowy i wiśniowy firmy Doktor Oetker. Należy nalać do garnka pół litra wody. Odlać ćwierć szklanki. W szklance rozpuścić zawartość kisielu ( rozmieszać, rozbełtać) i dodać trzy łyżki cukru. Rozmieszać. Zagotować wodę w garnku. Do gotującej wody w garnku dolewamy zawartość szklanki. Przez chwilę gotujemy mieszając. Gotowy kisiel rozlewamy do salaterek ( otrzymałem dwa kupki kisielu). Na wierzch kisielu dodałem łyżkę śmietany i trochę cukru. Kisiel firmy doktor Oetker jest smaczny ( mi to smakuje). Smak mniej intensywny, niż kisiele firmy Gellwe.

Znalazłem przepis na zupę ogórkową. Co trzeba kupić? Trzy skrzydła kurczaka, jedną marchew, jeden por, pół selera, jedną pietruszkę, wegetę, 40 dekagramów ogórków kiszonych ( mają być kwaskowate i dobre a nie jakaś nędza miękka i śmierdząca). Cztery, albo pięć ziemniaków. Śmietana osiemnastoprocentowa ( chodzi o zawartość tłuszczu w śmietanie). Mąka ( nie wiem jaka). Masło. Jak taką zupę ogórkową zrobić?: 1) Zaczynamy od przygotowania wywaru: gotujemy przez półtora godziny: marchew, pietruszkę, pół selera, por, trzy skrzydła kurczaka, półtora łyżki wegety ( warzywa chyba trzeba pokroić a nie gotować w całości). 2) Wyjmujemy warzywa i kurczaka ( to może jednak tych warzyw nie trzeba kroić, chociaż pokrojone też można potem wyjać, tylko jest ciężko, bo trzeba to przecedzać). 3) Ścieramy ogórki na grubej tarce. 4) Ogórki z łyżką masła i łyżką wody dusimy na patelni. 5) Kroimy ziemnaki w kostkę i wrzucamy do wywaru. Gotujemy przez około piętnaście minut. ( ziemniak mają być miękkie) 6) Wrzucamy uduszone ogórki. 7) Przygotowujemy zaprawę: pół śmietanki ( nie wiem czy to chodzi o małą śmietanę, czy dużą ) mieszamy z łyżką mąki i łyżką wody. 8) Zaprawę wlewamy do zupy. 9) Zupa jest gotowa.

Dziękuję.



Marcin

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz